miercuri, 1 iulie 2009

Vacanta in Turcia - episodul Pamukkale

Ca in orice vacanta, ma documentez bine ce e de vazut in zona. Nu-mi place sa zac in vacante, chit ca mi-e foarte clar ca ma intorc acasa mai obosita decat am plecat. But that's just me.

Pe Ioni l-am convins usor sa mergem la Pamukkale; e un loc care cu siguranta merita vazut. Cu Cristi a fost mai greu, asta pana a vazut poze de acolo la o agentie din Antalya.


Ce e de fapt Pamukkale? In limba turca, Pamukkale inseamna "orasul de bumbac". E simplu de inteles de ce: terasele albe de calcar par flori de bumbac, insirate pe panta unui deal.
Izvoarele Pamukkale au un aspect atat de neobisnuit incat, daca le vezi in imagini, nici n-ai sti ce sa crezi. Pare a fi zapada, sau poate e sare?



Pamukkale este de fapt un imens "castel de calcar", lung de 2700 m si inalt de 160 m. Chiar in varful lui, a fost construit vechiul oras Hierapolis, din care astazi au mai ramas doar ruinele.

La originea fenomenului sta activitatea tectonica a zonei, care a iscat cutremure frecvente si a format mai multe izvoare de apa termala.


De mentionat ca drumul pana la Pamukkale e intortocheat si cam lung - 600 km dus-intors din Antalya, dar a meritat din plin.

Dupa un drum de 3 ore, balaceala in piscina cu apa fierbinte a fost mai mult decat binevenita. Intrarea e 10 euro de om pentru terasele de calcar si ruine si inca 13 euro pentru piscina. Apa e incredibil de limpede iar in unele locuri are si 10 m adancime. Farmecul piscinei e cu atat mai mare cu cat in apa s-a prabusit un templu, dupa cum se poate vedea si in poze.


Langa piscine sunt si cateva terase si magazine de unde poti cumpara diverse prostioare. E bine sa aveti lire la voi; cursul de schimb euro-lira e aici cam dezavantajos pentru turisti.



Daca sunteti interesati de ruinele orasului Hierapolis, ar fi bine sa aveti pantofi sport in picioare, nu sandale ca mine; eventual si palarie si ochelari de soare. Aici m-a impresionat amfiteatrul, fiind foarte bine pastrat.

De mentionat ca intreaga zona a intrat sub patrimoniul Unesco si e considerata o minune a lumii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu