miercuri, 8 iulie 2009

Evadare in Roma



"Un imens muzeu in aer liber", asa e supranumita Roma, si sunt total de acord. Intr-un top al capitalelor europene, ocupa locul intai. Nu ma pot pronunta, pentru ca pur si simplu nu pot compara cele 3 capitale care mi-au placut cel mai mult: Londra, Paris si Roma.

Chiar daca nu te atrag vacantele in locuri aglomerate, destinatiile mentionate mai sus sunt un "must".



Am zburat cu Wizz Air si a fost probabil cel mai ok zbor de pana acum. Nu am avut decat bagaj de mana, asa ca am iesit foarte repede din aeroport. Din aeroport am luat un bus (8 euro dus intors) care ne-a dus pana la Termini, asa ca la 7:30 eram deja in Roma.

Am cumparat Roma Pass de la un chiosc: costa 23 euro si ai transport public asigurat, intrarea la doua obiective turistice la alegere, plus reduceri la alte muzee. De mentionat ca nu se accepta Roma Pass chiar la toate obiectivele turistice; intrarea la Vatican se plateste separat.

De la Termini am plecat pe jos inspre Santa Maria Maggiore, apoi la Colosseum. Intrarea e 12 euro/om (daca nu folositi Roma Pass). Nu ma asteptam sa fie atat de complex; vizitandu-l am inteles de ce e unul din simbolurile Romei.



Colosseumul a fost construit in 72-80, sub imparatii Flavius si a fost cunoscut initial sub numele de Amfiteatrul Flaviilor. Aici pasiunea pentru spectacolele sangeroase a atins apogeul. In 80, imparatul Titus a inaugurat amfiteatrul, consacrand 100 de zile jocurilor de celebrare. Unele din aceste jocuri implicau masacrarea a 5.000 de animale salbatice; ele au fost practicate pana in 523.
Dupa Colosseum, ne-am indreptat catre Forumul Roman, Via del Corso, Panteonul si Fantana Trevi.
Forumul a fost simbol al mandriei civice mai bine de 1.000 ani; astazi se prezinta ca un ansamblu pitoresc de ruine.

Via del Corso e o strada ingusta, plina de magazine de toate genurile. Intr-un capat al strazii este Piazza del Popolo (cu metrou), iar in celalalt Piazza Venezia.



Chiar daca nu sunteti porniti pe shopping, merita mers pe Via del Corso: de-o parte si de-a cealalta sunt multe obiective turistice. Un exemplu ar fi Fantana Trevi, prea asaltata de turisti, acolo unde Anita Ekberg a facut baie in filmul La Dolce Vita. Conform traditiei, daca arunci o moneda in aceasta fantana, iti asiguri reintoarcerea la Roma.

Cel mai bine conservat dintre toate templele antice, Panteonul are in varful cupolei un oculus (ochi) gigant, deschis in permanenta catre cer. Intrarea este libera.

Hotelul a fost o alta surpriza placuta: am stat la Cardinal Hotel St Peter, aproape de Vatican. Camera a costat 133 euro/2 nopti, cu mic dejun inclus. Camera si hotelul arata foarte ok, are piscina exterioara si o terasa cu 3 jacuzzi.



De mentionat ca in Roma cazarea este destul de piperata, am cautat de curiozitate cazare si la pensiuni sau hostel-uri, si nu prea am gasit sub 100 euro/noapte. Nu recomand nimanui sa stea in zona Termini, desi acolo e plin de hoteluri. Am vazut hoteluri de 3,4 stele care stateau sa cada; unde mai pui ca zona arata ca la Gara de Nord.



A doua zi am facut o vizita la Vatican. Prefer mai mult sa ma plimb in aer liber in vacante, decat sa ma inchid in muzee, dar aici chiar merita mers.

Vaticanul este cel mai mic stat din lume, avand numai 50 de hectare si 550 de cetateni, in frunte cu Papa. Obiectivele sale turistice sunt incomparabile. In muzeu se afla colectii de antichitati egiptene, grecesti, etrusce si romane, arta crestina, renascentista si moderna, dar si o exceptionala colectie etnografica.



Intre zidurile Vaticanului se afla: Muzeele si Capela Sixtina (13 euro), Biserica Sf. Petru (5 euro tezaurul si 5 euro domul), Piata San Pietro.



Foarte aproape de Vatican se gaseste si castelul Sant' Angelo. Hadrian si-a conceput mormantul circular in 123, Aurelian l-a fortificat in 271 ca o parte a zidurilor orasului. A fost resedinta papala timp de 1.000 ani - un viaduct de la Vatican permitea pontifilor sa se retraga retraga aici in situatii de criza.



De mentionat ca ne-am plimbat foarte mult pe jos; la tot pasul sunt obiective turistice. Toata zona turistica e evident plina de restaurante; cu cat esti mai aproape de un obiectiv important, cu atat preturile cresc. Si totusi am mancat paste cu 5 - 8 euro, pizza cu 7-8 euro, rizotto cu 7-9 euro.

Sunt multe fast-food-uri care servesc sandwich-uri imense la 2 euro. Totodata, pe langa comerciantii care vand bauturi racoritoare la preturi destul de mari chiar si pentru un oras turistic (coca cola 1/2 l la 3-4 euro), se gasesc si magazine micute, unde aceeasi cola costa 1 euro.

Ca sa ne intoarcem la obiective turistice: as mai recomanda Treptele Spaniole si Piazza di Spagna. Aceasta eleganta scara este cel mai iubit monument rococo din Roma. In luna mai, treptele sunt acoperite cu azalee.
Piata di Spagna, cu fantana Barcaccia, si cu turisti misunand incontinuu, si-a primit numele de la Ambasada spaniola la Vatican, aflata in apropiere.



Piata Navona, cea mai frumoasa dintre pietele Romei, cuprinde multe fantani arteziene, cafenele, spectacole de strada si evident multi turisti.



Ca incheiere, recomand oricui sa viziteze Roma. Noi am stat 3 zile, si a fost timp sa vedem mai tot (e drept ca am mers cate 10 ore pe zi).

3 comentarii:

  1. Am retrait experienta mea la Roma...inseamna ca s-au schimbat multe....Eu am stat intr-un hotel langa Termini de 4 stele kre era si proaspat renovat si arata super...desi nu zaboveam mult in zona dar tin minte k via Apia era close...adik shoppping:)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie mi-a placut foarte mult...sper sa ma intorc acolo intr-o zi ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte frumos review, am luat de aici reperele turistice, pentru ca maine mergem si noi la Roma. de abia astept sa gust o inghetata de la mama ei! apropos, recomanzi vreo gelaterie?

    RăspundețiȘtergere