luni, 12 iulie 2010

Love it or hate it: Paris



N-ai decat doua optiuni. Nu exista varianta de mijloc. Il iubesti sau il urasti. Eu il iubesc. Neconditionat.

Am fost acum cinci ani in Paris. Am stat doua saptamani si nu ma mai saturam de el. Mi-am promis solemn ca trebuie sa ma intorc aici in urmatorii cinci ani. Anul asta am fost pe fuga, dar imi promit sa ma intorc foarte curand.

Cateva poze de acum cinci ani:


Atunci m-am plimbat in proportie de 95% pe jos. Am avut timp sa observ obiceiurile parizienilor, timp sa vad tot ce era de vazut. Mi-am zis ca macar in Louvre trebuie sa intru, chit ca nu-s fan muzee. Am asteptat o zi cu ploaie si cum a fost soare in fiecare zi, am luat bilet de Louvre cu o zi inainte sa plec. Dupa doua ore de tablouri, statui si altele, am preferat sa ma plimb prin parc, doar era ultima zi in Paris :)



E un oras aglomerat, nu m-as muta acolo. Dar de vizitat e ideal. E plin de istorie, are un farmec aparte. In plus, fata de alte capitale, aici nu poti sta doar 2 zile. Nu intelegi nimic. Te intorci cu o durere de cap eventual.

Daca totusi nu ai prea mult timp la dispozitie, recomand o plimbare incepand de la Arcul de Triumf si terminand cu Cartierul Latin.

Arcul de Triumf se afla la intersectia a zece mari bulevarde, unul dintre ele fiind Champs Elysees. Mergand pe bulevardul Champs Elysees, inspre Muzeul Louvre, puteti observa undeva in dreapta Turnul Eiffel.

Bulevardul Champs Elysees e foarte aglomerat, plin de magazine, baruri si restaurante si e considerat de catre parizieni cel mai frumos bulevard din lume. Mergand tot inspre Louvre, undeva pe dreapta se afla Domul Invalizilor, unde se gaseste cenusa celui mai mare geniu militar francez, Napoleon (1769-1821), iar pe stanga, Palatul Elysee.



La celalalt capat al bulevardului Champs-Elysees se afla Place de la Concorde, o piata larga, cu multe statui si fantani arteziene. Imediat dupa Place de la Concorde se gasesc Jardin des Tuileries, iar mai in fata Muzeul si Piramida Louvre.

Dupa Louvre, mergand in acelasi sens, ajungeti la Ile de la Cite. Aici se gasesc doua constructii in minunatul stil gotic: catedrala Notre Dame si Sainte-Chapelle.

In dreapta fata de Ile de la Cite se afla Pantheon-ul, si tot in partea dreapta va puteti bucura de vestitul Cartier Latin.

Toate aceste obiective sunt relativ apropiate una de alta si pot fi vazute in doua zile. Bineinteles, daca nu exista alta optiune.


Arcul de Triumf a fost comandat de Napoleon Bonaparte in 1806 si terminat in 1836. Este inalt de cincizeci de metri si este inspirat din arhitectura romana. Pe zidurile interioare sunt înscrişi cei 558 de generali ai Imperiului. Arcul face parte din monumentele naţionale franceze cu o mare insemnatate istorica. La picioarele sale se afla Mormantul Soldatului Necunoscut din Primul Razboi Mondial. Soldatul este sarbatorit la 11 noiembrie, ziua armistitiului semnat intre Franta si Germania in 1918.
Turnul Eiffel este o constructie faimoasă pe schelet de otel ce masoara 324 m înălţime. Turnul a devenit simbolul Frantei cel mai raspandit la nivel mondial. A starnit multe controverse de-a lungul timpului si sincera sa fiu, mie nu-mi place. E adevarat ca privelistea de sus e minunata si ca noaptea e frumos luminat, dar in rest...parerea mea e ca o schela nu are ce cauta in mijlocului unul oras incarcat de istorie, de catedrale in stil gotic, de minunate palate regale...

Place de la Concorde este cea mai mare piata din Paris si face legatura intre Jardin des Tuileries si Champs Elysees.

Muzeul Louvre este cel mai mare muzeu de istorie si arta din Franta si unul dintre cele mai importante muzee din lume. Piramida de sticla construita in mijlocul Curtii Napoleon de catre Ieoh Ming Pei este inaugurata la 30 martie 1989. Aceasta reprezinta de acum principala axa de circulatie a palatului Louvre, fiind punctul principal de acces în muzeu.

Constructia Catedralei Notre Dame a inceput in 1163. Cu toate ca desenele initiale si strana evocau inca stilul romanic, aici s-au aplicat pentru prima oara soluţii arhitecturale specifice stilului gotic. Notre Dame este considerata cea mai întunecata catedrala dintre marile catedrale gotice. Primeste anual 13 milioane vizitatori. In zilele cu afluenta mare de oameni, catedrala poate primi chiar 50,000 vizitatori/zi.

Cartierul Latin gazduieste un numar impresionant de restaurante, pentru toate gusturile si buzunarele. Poti manca specialitati frantuzesti, poti vedea cum patronul unui restaurant grecesc sparge farfurii la intrare sau poti savura un meniu la un restaurant chinezesc cu numai 5 euro.



In lista obiectivelor turistice din Paris as mai adauga Basilica Sacre Coeur, vestitul Moulin Rouge, si eventual cartierul La Defense.

Daca ajungi in Paris, neaparat trebuie sa faci o vizita la un castel din apropiere. Recomand in ordine: Versailles, Fontainebleau si Chantilly.

Versailles apare pentru prima data in documente in anul 1038. Orasul s-a construit in jurul unui castel medieval si in jurul bisericii Saint Julien. S-a dezvoltat enorm la sfarsitul secolului 13, asa numitul secol "Saint Louis", vestit pentru prosperitatea de care s-a bucurat nordul Frantei si pentru constructia de catedrale in stil gotic.
Cum anul asta nu am ajuns la Versailles, pozele de mai jos sunt de acum cinci ani.



Secolul 14 a adus distrugeri si pierderi de vieti omenesti (Black Plague) si Razboiul de 100 de Ani). La sfarsitul razboiului, in secolul 15, orasul Versailles a inceput sa infloreasca din nou.

Louis XIII si-a construit initial la Versailles "a small hunting gentleman's chateau", pentru ca fiul acestuia, Louis XIV sa inceapa transformarea acestui mic castel, intr-unul impunator, care sa primeasca aici intreaga sa curte si guvernul.


Fontainebleau se gaseste la 55 km de Paris. Ca si curiozitate, Papa Pius al VII-lea a venit aici in 1814 pentru a-l incorona pe Napoleon. In mod normal, Napoleon ar fi trebuit sa mearga la Papa, nu invers.

Napoleon l-a intampinat pe Pius al VII-lea in haine de vanatoare. Mai mult, l-a ofensat deoarece a luat coroana din mainile acestuia si s-a incoronat singur la Notre Dame de Paris.


De castelul Chantilly sunt asociate mai multe intamplari marcante. Aici a avut loc prima reprezentatie a piesei lui Moliere, Les Precieuses ridicules, in 1659.
Madame de Sevigne relateaza in memoriile sale ca atunci cand Louis XIV a facut o vizita in 1671, Francois Vatel, proprietarul hotelului, s-a sinucis, deoarece s-a temut ca mancarea va fi servita rece. Aceste memorii au creat multe controverse.



Inchei cu recomandari in materie de specialitati frantuzesti. Vestitele crepes pot fi gasite la toate terasele si sunt minunate. Eu prefer clatitele cu umplutura sarata, respectiv cu branzeturi (galettes).
In supermarket-uri exista branzeturi fine, foix gras ,trufe, la preturi mai mult decat acceptabile.
In Cartierul Latin puteti gasi absolut orice specialitate din lume. Multe restaurante ofera meniuri fixe, in jur de 10 euro. Am mancat aici un excelent fondue de branza :)
Ca incheiere, mentionez ca parerile sunt foarte impartite cand vine vorba de Paris. Cum spuneam in prima parte, il iubesti sau il urasti.
Dar trebuie sa-l vezi. Macar o data-n viata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu