joi, 27 ianuarie 2011

Revelion 2010-2011 in Sicilia



Am ales Sicilia pentru revelionul 2010 – 2011, pentru ca am vrut soare si temperaturi mai mari decat in Romania.
Pentru ca am mers de revelion, biletul de avion (Blue Air) a fost 4 mln. In restul anului insa, un bilet este in jur de 1,5 mln, plus costul de bagaj.














Am zburat pana in Catania si din aeroport am inchiriat un Peugeot 308 pentru 10 zile. Ne-am cazat in Pozzallo, la aprox. 130 km sud de Catania. Am mers 6 oameni, asa ca un apartament cu 3 camere duble, bucatarie si baie a fost fix ce ne trebuia. Am platit cam 15 euro/camera/noapte.

Pozzallo este un oras foarte simpatic, are iesire la mare, plaja e cu nisip fin, e plin de carciumi...Cred ca e bine de mers aici undeva in septembrie – octombrie, cand aerul e respirabil, e bine si pentru plaja sau plimbat si pentru catarat.

Desi aparamentul inchiriat avea bucatarie complet utilata, am mancat mai mult in oras. E pacat sa nu incerci pizza si paste in Italia, chit ca nu esti fan. Noua ne-a placut asa de mult pizza de la “I Cabrera”, incat am mancat aproape exclusiv aici. Pizza costa in jur de 5-7 euro si nu are nici o legatura cu pizza mancata in orice alt loc.

Culmea e ca am mai mancat pizza in Italia: in Roma a fost oribila, in Venetia acceptabila, in Milano foarte buna, iar in Sicilia…excelenta.

In supermarket gasesti tot ce vrei, si bineinteles ce se vinde la noi ca specialitate, la super pret, aici e mult mai ieftin. Ca si exemplu, am baut acolo vin cu 2 euro sticla, iar la noi aceeasi sticla se vinde cu 45 Ron.

Ne-am lovit de multi romani in Sicilia, chiar si in Pozzalo. Pareau veniti la munca, probabil in constructii, dupa cum erau imbracati. Galagiosi, plin de ei. Urlau in supermarket si se credeau stapanii lumii. Somehow, asta e impresia pe care o lasa romanii in afara, cu asta ne asociaza strainii.

Nu pot sa zic ca italienii sunt totusi departe de noi. Multi tineri cel putin … sunt niste cocalari ingamfati (sa nu fiu nedreapta, nu sunt toti asa, dar o mare parte… ). Nici la capitolul curatenie nu stau prea bine. Hartii aruncate pe jos, mizerie pe strazi in orasele mari…
Parerea mea e oricum ca orasele mai mici au farmecul lor, pe cand orasele mari vin la pachet cu mizerie, aglomeratie, dureri de cap.


Mai intai am mers la faleza Ambiguita, de langa Modica. Ioni comandase topo-ul, insa a venit in Romania la 2 zile dupa ce am sosit in Sicilia. Asa ca a trebuit sa ne descurcam cu niste foi de pe internet.

Descrierea era tradusa din italiana cu google translate si nu era tocmai accurate. Am cautat faleza cam 2 ore, insa a meritat. Desi nu sunt foarte multe trasee, arata impresionant. De la parcare se urca prin padure cam 10 minute, accesul fiind destul de usor.

In prima zi de pauza am mers in Siracusa si Catania. Orasul vechi din Siracusa a intrat in patrimonial Unesco si merita cu siguranta vizitat. E genul meu: case vechi, strazi mici, in panta, bodegi cu mancare locala, magazine cu suveniruri.


Grecii si-au lasat aici amprenta prin prezenta numeroaselor amfiteatre, prin arhitectura, cultura. Totodata, aici s-a nascut matematicianul si inginerul Arhimede.

Catania in schimb mi s-a parut un mare ghetto; imi parea initial rau ca am ajuns aici cand incepea sa se intunece, dar tot “raul” a fost spre bine. Ne-am plimbat repede prin centru, dupa care am fugit in Pozzallo.


In alta zi de pauza am ales sa ne deplasam pana in Malta. Din Pozzallo exista ferry-uri pana in Valletta, pentru 48 euro/persoana, iar un drum dureaza cam 90 minute. Nu stiam cand o sa mai ajungem in Malta, asa ca am zis ca se merita.


Si da, Valletta e un oras simpatic, plin de istorie.

Valletta adaposteste si astazi cladiri construite in secolul 16, asa ca nu e de mirare ca se afla pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO inca din 1980.

De mentionat ca de la ferry pana in centru se poate merge pe jos. Orasul in sine poate fi facut la pas; cu siguranta o zi e suficienta pentru a-l vizita.

Cealalta faleza la care am catarat se cheama Nome e cognome, langa Siracusa. Personal mi-a placut mult mai mult aici; faleza e plina de coloane si forme ciudate, foarte usor accesibila (3 minute de unde lasi masina). Faleza are expunere la soare tot timpul zilei, asa ca iarna e numai bine de ajuns aici.

Traseele sunt foarte frumoase, cu mentiunea ca sunt subcotate. Faleza este relativ noua si traseele au putine parcurgeri, asa ca nu se pune problema de luciu pe prize.


Paleu si Ioana au cucerit Etna, insa noi nu eram echipati cu bocanci de zapada, asa ca am ajuns doar pana unde se putea merge cu masina.

Cu o inaltime de aprox. 3.340 m, Etna este cel mai înalt și mai activ vulcan si Europa. Se estimeaza că vulcanul erupe la fiecare 3 luni si ca la fiecare 150 de ani sunt distruse si localitati. Pe drumul cu masina am vazut case efectiv ingropate de vulcan.

Am mai mers la Ispica, foarte aproape de Pozzallo. E plin de grote sapate in stanca de om. Ciudat e ca acolo inca locuiesc oameni. Noi am intrat intr-o astfel de incapere, credeam ca e muzeu , dar nu, acolo locuiau oameni, care ne-au si invitat la masa :)


Daca mai ajung in Sicilia, as merge in nord-vest, la San Vito Lo Capo. De ce sa nu incerc o zona noua?

Un comentariu: