N-am mai avut concediu de 4 luni si nu mai aveam mult pana la depresie. M-am intors din concediu si mai ca ma apuca depresia: de ce ei pot si noi nu?
Am luat un city break prin Millennium Tours. In 245 euro au intrat biletul de avion, cazarea la hotel 3 stele cu mic dejun (3 nopti) si o carte cu Praga.
De mentionat ca orasul e micut, iar tot centrul vechi poate fi parcurs la pas. In prima zi am ajuns la 8:30 in Praga si am atins mai toate obiectivele turistice.
Ce e de vizitat? Centrul vechi in primul rand.
Nu numai obiectivele trecute in orice carte, gen: castel, ceas, pod... Efectiv merita sa intri pe fiecare straduta, sa te bucuri de fiecare coltz mai uitat de turisti. Pentru ca o sa vedeti multi turisti. Pe Podul Carol este o inghesuiala incredibila...
Mi-au zis cateva persoane ca mancarea e ieftina si au avut dreptate. In mai toate locurile gasesti un fel principal cu 100 CZ (4 euro) sau mai putin. Iar daca esti fan mancare chinezeasca, indiana, japoneza sau mongoliana, norocul tau. N-am vazut nicaieri mai multe restaurante de genul asta.
Iar mancarea e ieftina si delicioasa. Ca si exemplu, la un restaurant mongolian am mancat pui cu legume, pregatit pe plita: 99 CZ, pui cu somon: 150 CZ. Iar portiile erau imense.
Intr-un mall am vazut un restaurant japonez si chinezesc 'All you can eat'. Pentru un pranz plateai 250 CZ (10 euro) iar pentru cina 300 CZ (12 euro).
Am mancat si mancare traditionala, vestitul gulas. Carne de vita pregatita foarte bine cu un sos delicios si galuste de cartofi, cam 90 CZ. E totusi grea mancarea lor pentru gustul nostru. Cu toate ca nu e prajeala, sosul e cam greu. Asa ca ne-am intors la mancarea asiatica.
In schimb berea ceheasca a fost la loc de cinste.
A doua zi am iesit din oras la o zona de catarat la 37 km de Praga: Srbsko. Zona e declarata rezervatie naturala. Pe langa destul de multa stanca, e si un lac acolo, o padure, si multa lume venita la plimbare.
Am vazut multi oameni cu bicicleta, la catarat, pescuit, in caiac sau pur si simplu la plimbare, pe jos.
Ca si catarat, sunt cam 150 trasee la Srbsko. Toate bune si frumoase, stanca, zona... Cateva "mici" probleme: traseele extrem de lustruite si-n plus...mai toate traseele aveau ceva gen 3 spituri pe 30 m. Daca aveai noroc.
Un exemplu: la prima faleza la care ne-am oprit, am cerut informatii de la doi cehi. Imi spun ca traseul pe care se dau ei e un 6a si ca in dreapta lui mai sunt 5 trasee. Eu debusolata...ma uit la stanca si vad un singur piton cu un inel mare ( nu spit) la 15 metri de pamant. Ii intreb din nou: "Sigur sunt inca 5 trasee in dreapta? Ca eu nu vad spituri".
Mi-au explicat ca e specificul zonei...Ca te folosesti de noduri de coarda pentru asigurare, de radacini de copaci, habar n-am!
M-am uitat la un climber, care parea si el terifiat: primul spit la 12-13 metri de pamant. A ajuns cu bine acolo. Noi rasuflam usurati. A scapat!
Ma uit mai sus, nu vedeam nimic pe urmatorii 5 metri. Vedeam cum flutura coarda sub el si nici urma de spit. Da, urmatorul spit era la inca 15 metri. Drept urmare, am inceput sa ne uitam la trasee nu care ne plac, ci care au spituri...
Dupa jumatate de zi, am realizat ca suntem mai castigati daca mergem la panou in Praga decat la catarat in Srbsko.
Asa ca am bifat doua panouri cu coarda: Smichov, unul dintre cele 2 panouri de Cupa mondiala (16,5 m inaltime si 1600 m2 suprafata catarabila, intrare 110 CZ) si Adrenalin (11 m, 100 CZ), unde erau si terenuri de squash.
Ioni a mai mers la un panou de boulder in alta zi (Boulder Bar).
In plus, am mai mers sa vedem cum arata inca doua panouri de catarat. In total sunt peste 10 panouri in Praga. Am inteles ca cei buni merg des in Austria si Germania la catarat la stanca sau panou.
Tot in excursia asta, am mers sa vedem castelul Karlštejn (taxa de intrare 250 Cz, plus trenul dus-intors 65 CZ/om).
Oamenii mi s-au parut foarte prietenosi si saritori. 95% din cei cu care am intrat in contact vorbeau o engleza cu accent ca la mama ei, inclusiv vanzatoarea de flori de la metrou.
Cand am plecat de la un panou de catarat, ploua, iar doi climberi au oprit masina si ne-au dus pana la metrou.
Cum spuneam mai sus, merita sa te plimbi pe jos in Praga. Daca totusi vrei sa ajungi mai repede intr-un loc, poti lua metroul. Exista trei linii de metrou iar un bilet costa 28 CZ. De la aeroport am luat un bus (120 CZ/om), iar taxiul de la hotel la aeroport a fost ceva mai mult (850 CZ). Se poate ajunge si cu metroul si apoi cu un bus, dar eram in criza de timp.
Parca mai mult decat oriunde, am vazut o groaza de magazine cu articole sportive. Erau imense si gaseai tot ce vroiai.
Parca mai mult decat oriunde, am vazut o groaza de magazine cu articole sportive. Erau imense si gaseai tot ce vroiai.
Multe restaurante, multe baruri, berarii, terase. Dupa parerea mea, in doua zile vezi tot, asa ca iti ramane destul timp pentru shopping sau relaxare.
Si ca veni vorba de relaxare: mai la tot pasul vezi saloane de masaj thailandez. Cu toate ca e o inghesuiala de case si increngatura de strazi in centru, n-am simtit ca ma sufoc.
Poate e de "vina" si colina Petrin, unde poti ajunge pe jos sau cu funicularul (25 CZ). Aici se gaseste si stadionul Strahov, cel mai mare din Europa si cred al doilea din lume dupa celebrul Maracana din Rio, care in prezent este folosit doar pentru concerte rock.
Poate e de "vina" si colina Petrin, unde poti ajunge pe jos sau cu funicularul (25 CZ). Aici se gaseste si stadionul Strahov, cel mai mare din Europa si cred al doilea din lume dupa celebrul Maracana din Rio, care in prezent este folosit doar pentru concerte rock.
Am coborat pe jos si ne-am bucurat de aerul curat, privelistea superba asupra orasului si veverite. Pe drum am dat si de o zona de boulder de care citisem dar nu speram sa trecem fix pe langa ea.
E genul meu de oras, stiam ca o sa-mi placa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu