Acum ceva vreme am primit un email cu poze din Alsacia. Pozele pareau ireale, iar locul parca desprins din basme. Mi-am zis atunci ca trebuie sa ajung candva acolo. Si cum din Bruxelles in Strasbourg nu sunt "decat" 300 km, am zis ca e o ocazie numai buna sa ajung acolo.
Asa ca am inchiriat o masina de la Sixt, un Golf 6 aproape nou, cu 217 euro/8 zile. Toate bune si frumoase, numai ca am returnat masina cu aprox 1/4 din rezervor. Nu ni s-a spus ca trebuia sa fie rezervorul plin, si in loc sa platim 50 euro benzina, ne-au taxat in plus cu 105 euro. Asa ca mare grija cu cititul contractelor.
Alsacia este o regiune situata in N-E Frantei, avand o populatie de 1,815,488 locuitori.
Capitala politica, economica si culturala, precum si cel mai mare oras din Alsacia este Strasbourg. Deoarece multe organizatii internationale isi au sediul in acest oras, Alsacia este din punct de vedere politic una din cele mai importante regiuni din UE.
Din punct de vedere istoric, regiunea a facut parte din Sfantul Imperiu Roman. A fost anexata Frantei in sec 17 sub conducerea regilor Louis XIII si Louis XIV. Alsacia a facut parte alternativ din Germania si Franta, de unde se explica si faptul ca localnicii vorbesc atat franceza, dar si germana.
Desi limba "istorica" este alsaciana, o limba germanica, astazi majoritatea localnicilor vorbesc franceza. Aproximativ 39% din adulti si 10% din copii vorbesc fluent alsaciana.
Ne-am cazat in localitatea Saverne (primele patru poze), la un fel de pensiune. Pentru 40 euro/noapte am primit o camera simpatica cu bucatarie, TV, mic dejun si gazde foarte dragute. Am sesizat ca localnicii nu vorbesc deloc engleza; asadar cunostintele de franceza sau germana sunt necesare.
In ciuda distrugerilor suferite in urma razboaielor dintre Franta si Germania, Alsacia este vestita pentru satele pitoresti, minunatele castele si biserici, farmecul celor trei orase mari, precum si frumusetile naturale ale muntilor Vosgi.
Daca ajungeti aici si aveti doar cateva zile la dispozitie, recomand orasele Colmar si Strasbourg, Château du Haut Kœnigsbourg, precum si plimbari in natura. Langa Saverne, de exemplu, sunt multe trasee turistice, iar padurea este deosebita.
Strasbourg este al saptelea oras al Frantei dupa numarul de locuitori si unul dintre cele mai importante din punct de vedere economic.
Orasul adaposteste sediile mai multor organizatii internationale: Consiliul Europei din 1949, Parlamentul European din 1992 si Curtea Europeana a Drepturilor Omului din 1998. Totodata, Strasbourg este cunoscuta ca si capitala Europei.
Este un oras bicultural, granita cu Germania aflandu-se in imediata vecinatate. Strasbourg a devenit practic simbolul reconcilierii dintre Franta si Germania.
Orasul dezvaluie o mostenire arhitecturala remarcabila, intregul sau centru intrand in patrimoniul Unesco din 1988. Cele mai importante obiective turistice sunt Catedrala Notre-Dame de Strasbourg si cartierul Petite France.
Minunata Catedrala Notre-Dame de Strasbourg este o opera de arta reprezentativa pentru stilul gotic. Constructia a inceput in anul 1015.
Petite France este cel mai pitoresc cartier din Strasbourg. Aici traiau candva pescari; acum multe din casele construite langa reteaua de canale adapostesc restaurante.
Casele au fost construite in secolele XVI si XVII, sunt ornate cu lemn (half-timbered houses) si au un farmec aparte. De fapt acest tip de casa este intalnit in toata regiunea.
In drum spre castel se pot observa sate absolut incantatoare, cu case vesele, pline de flori la fereste si gradini meticulos aranjate.
Alsacia mai este vestita pentru vinurile sale (Route des Vins d'Alsace: 170 km de la Marlenheim la Thann). Asa ca ne-am oprit intr-un sat sa degustam si achizitionam vin direct de la producator. Nu ma pricep la vinuri, dar pana si eu am realizat ca am gustat ceva deosebit.
Pe langa vin in sine, totul arata impecabil: casa care adapostea vinaria, curtea, metoda de prezentare, la care se adauga amabilitatea proprietarilor.
Château du Haut Kœnigsbourg este unul dintre cele mai vizitate monumente din Franta, primind aprox. 550,000 turisti anual. Castelul a fost construit in secolul XII de catre dinastia Hohenstaufen. Se afla la altitudinea de 800 metri, oferind astfel o priveliste incantatoare asupra regiunii.
In secolul XV, castelul a intrat in posesia casei Habsbourg, fiind reconstruit, marit si echipat cu un sistem defensiv modern. Acest sistem de aparare a cedat, castelul fiind incendiat in mai multe randuri.
In 1899, castelul este oferit imparatului Guillaume II, care a decis restaurarea acestuia. Lucrarile, care au avut loc intre 1900 si 1908, au pastrat farmecul fortaretei din Epoca Medievala. Din 1993 este declarat oficial monument istoric.
Alsacia este totodata principala regiune producatoare de bere a Frantei . Marcile de bere produse aici sunt Fischer, Karlsbräu, Kronenbourg si Heineken International.
Bucataria alsaciana are puternice influence nemtesti si foloseste foarte mult porc, in diferite forme. Felurile de mancare traditionale sunt: baeckeoffe, flammekueche (in franceza: tarte flambée), choucroute, fleischnacka si carpe frite.
Simbolul gastronomic al regiuniieste Sauerkraut (in traducere varza acra), cu echivalentul de choucroute in franceza.
Sauerkraut este servita ca garnitura alaturi de pui, carnati, peste, dar mai ales porc.
Alsacia mai este vestita pentru foie gras, produs inca din secolul XVII.
Din punct de vedere al populatiei, Colmar este al treilea oras al regiunii, dupa Strasbourg si Mulhouse.
Aflandu-se in plina regiune viticola, orasul este cunoscut ca si « capitale des vins d'Alsace ». Adevarul este ca poti gasi pivnite cu vinuri la orice colt de strada. Preturile sunt pentru toate buzunarele, cu mentiunea ca o sticla de vin de calitate nu e atat de costisitoare ca in Romania.
In mod miraculos, orasul a fost scutit de distrugerile razboaielor, lasand aproape intacte mostenirile sale pentru generatiile urmatoare. Fiecare perioada istorica si-a lasat aici amprenta.
Casele ornate cu lemn (half-timbered houses) sunt caracteristice pentru Alsacia. Acest tip de case mai poate fi intalnit in Germania si Nordul Europei.
Au fost construite astfel din mai multe motive:
- Lemnul este procurat din padurile intinse din zona
- In timpul razboaielor sau ciumei, casele erau adesea arse. Pentru a preveni prabusirea acestora, parterul era construit din piatra, iar etajele erau ornate cu lemn, pentru a preveni extinderea focului
- Multa vreme, Alsacia a fost inundata in fiecare an de catre Rin. Acest tip de case este usor de mutat. Este necesara o zi pentru mutare si inca o zi pentru remontare.
Ca fapt divers, Voltaire a locuit in Colmar din octombrie 1753 pana in noiembrie 1754. A venit aici trimis de regele Frederick II, pentru a-si continua cercetarile. Voltaire a apelat la cunostintele consilierilor, iar bibliotecile de aici i-au fost de asemenea utile.
Voltaire a recunoscut meritele localnicilor, care i-au pus la dispozitie materialele necesare studiului. Acesta pastreaza totusi amintiri contradictorii adupra perioadei in care a locuit in Colmar, deoarece a fost intampinat cu ostilitate de catre iezuitii locali care i-au negat talentul de istoric.
Tot ca fapt divers, intre 1974 si 1978, in Colmar a avut loc vestitul Woodstock. Cine a concertat aici? Pink Floyd, Jethro Tull, Slade, Genesis, Manfred Mann, The Who, Uriah Heep, Kraftwerk, Tangerine Dream, Santana, Status Quo, Black Sabbath, Peter Gabriel, Frank Zappa, Blue OysterCult ...
12 000 de tineri plini de vise, cu parul lung, jeansi rupti si picioarele goale au participat la Woodstock, in ciuda faptului ca evenimentul era la "concurenta" cu Campionatul Mondial de Fotbal.