joi, 24 decembrie 2009

Waiting for ... Antalya

E sfarsit de an si imi fac deja planuri pentru noul an. Si pentru ca blogul se cheama "Waiting for the ... holiday", ma refer la vacantele din 2009 si planurile pe 2010. In avans. Stiu, e devreme. Stiu, planurile se schimba. Sunt doar curioasa ce-o sa iasa. Inainte si dupa.

Sa incepem cu 2009: inceputul de an ne-a prins in Veliko Tarnovo. Am facut revelionul cu Ioni, Anca, Iuli, Victor, Cami, etc.



In martie i-am facut o vizita lui Mihnea, in Londra.

La sfarsitul lui mai am plecat in Turcia pentru doua saptamani. Cu Ioni, Oana, Cristi, Mihaica si prietena lui. Catarat, plaja, vizitat. Ne-am cazat la JoSiTo, iar de aici am mers si la Olympos, Pamukkale, Antalya, Myra, Chimera. In drum spre casa ne-am oprit o noapte la Istanbul.

In iulie am mers cu Ioni in Roma, pentru 3 nopti.

In octombrie am plecat cu masina in Grecia, cu Ioni si Cristi. Ne-am oprit langa Patras, pentru catarat, apoi pe insula Zakynthos, apoi Meteora. Catarat la Pili si Mouzaki.



Vacanta urmatoare incepe pe 26 Decembrie. Antalya cu Ioni, Vali si Doru. Si inca multi romani (Stefan, Mesteru', etc).

Stiu, am mai fost in Antalya, chiar anul asta. Dar vreau soare de revelion, iar in Antalya sunt 17 - 20 grade.
Sa trecem acum la 2010: imi doresc foarte mult o excursie mai exotica. Poate Thailanda. Sau Cuba?

Ioni s-ar muta la Kalymnos, asa ca a doua vacanta planuita ar fi aici. Eu ma ocup de "ce facem in zilele in care nu cataram?", asa ca ma gandeam sa mergem cu ferry-ul din Kalymnos in Mykonos si Santorini.
Ar mai fi o idee: New York.

We'll see :)

miercuri, 21 octombrie 2009

Turneu in Grecia - 2009

Ne gandeam de ceva vreme sa mergem in turneu in Grecia cu masina. Dar uite ca era loc de doua saptamani. O saptamana a fost pe fuga: as fi stat macar o noapte in plus in Zakynthos, as fi catarat un traseu de 400 m la Meteora, Ioni sigur ar fi catarat doua saptamani la Pili si Mouzaki, etc, etc.

Am pierdut vremea aiurea cautand o faleza langa Kavala, am mers la un sector deloc fantastic langa Patras, iar cand in cele din urma am ajuns la Pili si Mouzaki, nu au mai ramas decat doua zile de catarat. Si-acum imi amintesc ce ne zicea un climber "Ce? Ati fost la Blue Zinas Cave? Hmmm, nu prea merita...A? Si langa Patras? Unde? La Kalogria? Mda, nici acolo nu merita! Dar la Alepochori ati mers? Nuuu? Pai acolo era fain" :))


Am plecat din Bucuresti vineri, pe 2 octombrie, la 17:00. Traseul a fost: Bucuresti - Haskovo - Komotini - Xanthi - Kavala - Salonic - Larissa - Lamia - Amfissa - Patras - Kalogria - Zakynthos.

Prima oprire a fost la Xanthi. Am ajuns aici la 3 noaptea si am dormit la un hotel cu 55 euro camera pentru 3 oameni.

Sambata am plecat in cautarea unei faleze (Blue Zinas Cave) de langa Kavala.
Aveam indicatiile din doua carti de catarat, asa ca am plecat inspre faleza. Am ajuns intr-un sat uitat de lume, nimeni nu stia engleza, imi amintesc cum Ioni incerca sa afle de la o tanti unde e ... cimitirul!


Ideea e ca am cautat Blue Zinas Cave 4 ore, desi in topo scria ca e la 20 min de mers pe jos. Bullshit! Ploua, era ceata, frig, incercam sa ne facem loc prin niste tufisuri pline de tepi... A! si sa nu uitam! Era plin de cartuse pe jos, se mai auzea cate un foc din cand in cand. Deci esec total.

Am plecat a doua zi inspre Patras, si ne-am oprit la Kalogria, tot pentru catarat.
De mentionat ca am luat-o pe autostrada si am platit de 5 ori in jur de 2,5 - 3 euro de masina. Se plateste si podul catre Patras, 12 euro.


La Kalogria am dormit doua nopti la cort, pe plaja, si inca una la o pensiune, cu 30 euro camera dubla. Apa marii era relativ calda, asa ca baietii au facut o baie.
Am mancat la o carciuma dintr-un sat de langa Kalogria. Ne-am uitat in meniu, si cum nu aveau peste, am vrut sa plecam. Grecii, oameni primitori, ne-au intrebat de ce plecam...Le-am explicat ca vrem peste, dar cum nu e in meniu, mai cautam. In urmatoarele secunde eram in bucataria lor; mi-au aratat niste peste proaspat si calamari, m-au intrebat daca le vrem la gratar sau prajit.

Voila...asa se fac afaceri! Asteptam o asemenea reactie si in Romania!
Mancarea a fost super buna, iar pentru doua portii de peste la gratar, doua portii de calamar la gratar, 2 portii de branza saganaki (la cuptor cu condimente), doua portii de cartofi la cuptor, cinci beri, doua cola, sos, am platit 42 euro.

Zona e foarte draguta: de la faleza se vede o delta, cu multe specii de pasari, dar si cu multi tantari. Aici se gaseste si padurea Strofilia, monument al naturii.


La Kalogria e practic prima zona de escalada deschisa in Pelopones in anii `90, primele trasee grele din Grecia, primul 8b+. Sunt aprox 80 de trasee, cu multe trasee de catarare traditionala intre cele de escalada sportiva. O faleza mai old school, cu destule prize sapate in traseele grele si cu asigurari de multe ori nu de cea mai buna calitate. Si da, nu ne-a impresionat in mod deosebit.


Intr-o zi am mers prin Patras, mai mult sa mancam, decat sa vizitam. Mi s-a parut aglomerat, fara vreun farmec aparte.

Am incercat mai intai sa mancam in port, insa cum nu aveau peste si mai era si o bere 4,5 euro, am plecat in cautarea unei taverne. Si am gasit una, unde iar am mancat pe saturate. Love Greece :)


Vroiam neaparat sa ajung in Zakynthos, chiar si numai pentru doua nopti. Am mers cu masina pana la Killini si apoi am luat bacul inspre Zakynthos. Un drum cu costa 35 euro de masina si inca 8 euro de om.

In Zakynthos ne-am cazat in Laganas, la niste studios pe malul marii, cu 30 euro camera dubla si 20 euro cea single. N-o sa insist aici, deoarece am dat detalii intr-o alta postare. Ne-a placut in Zakynthos! La toti!


Din Zakynthos am plecat inspre Meteora. Daca dai un google search "things to do in Greece", cu siguranta "Meteora" e unul din locurile recomandate.

Meteora se gaseste la 900 km la sud de Bucuresti, la aprox. 10 ore de condus. Reprezinta cel mai important Centru Monastic Ortodox din Grecia, dupa Muntele Athos. Vazusem poze pe net, insa cand am vazut stancile live, am inteles de ce zona a intrat in patrimoniul Unesco.

Vorbim de mai multe stanci, avand altitudinea medie de 300 m si maxima de 1000 m. In varful stancilor se afla mai multe manastiri.

Definitia de pe Wikipedia ar fi "Aceasta formatiune a luat nastere datorita unui con in forma de delta, constituit din pietre de rau si namol, care se varsau in vechiul lac tessalic. Dupa separatia geologica a masivilor muntosi ai Olimpului si ai Ossei, apele lacului au gasit iesire la Marea Egee prin valea Tembi. Atunci, acest masiv în forma de delta s-a scindat in pietre si uriase stanci compacte (...)
In prezent exista 24 de manastiri, unele se gasesc intr-o stare de ruina (Sfantul Duh, Sfantul Dimitrie, Sfantul Nicolae Padova si altele), in timp ce altele se conserva foarte bine, intacte si funcţioneaza (Marele Meteor, Varlam, Sfanta Treime, Rusanou si altele)" etc.

Parerea mea e ca merita ajuns aici oricum: e un loc unic in lume, e impresionant. La Meteora sunt trasee lungi pentru alpinism, cu pitoane si frienduri; am vazut cativa climberi, probabil incepatori, pe un traseu foarte usor pe care Ioni s-a dus un pic, neasigurat.



La 20 km de Meteora se gaseste orasul Trikkala, unde am si dormit o noapte. In centru e plin de cafenele, foarte populate seara. Aici am mancat foarte bine, spre deosebire de Kalampaka, unde mananci mai scump si mai prost. Deh, unde sunt prea multi turisti, cam asa se intampla.


Intre Trikkala si Meteora se gaseste un alt sector unde noi nu am ajuns, Theopetra, practic o stanca imensa. Se poate vedea din drumul principal, si tot acolo e o grota unde probabil au stat niste calugari, deoarece se viziteaza, intrand in circuitul turistic.
In Kalampaka ne-am cazat la campingul Vrachos. Se poate sta la cort, rulota sau apartament. Desi aveam corturile cu noi, am ales varianta apartment. Era destul de ieftin si mult mai comod. Pentru un apartament cu doua dormitoare, bucatarie, living, baie, am platit 45 euro pe noapte.



In apropiere de Meteora se gaseste si o zona de boulder, la Rizoma. Cum nu mai vazusem o astfel de zona, am mers aici de curiozitate. Pe niste dealuri sunt insirati mai multi bolovani cu forme ciudate, majoritatea traseelor avand dificultate usoara - medie, cel mai greu 7B+ fb, dar destul potential pentru linii cu adevarat grele.

Sectoarele care ne-au placut foarte mult au fost Mouzaki si mai ales Pili. Ambele se gasesc la aprox. 35 km de Kalampaka. De la camping sunt cam 20 km pana la Trikkala, se merge in aceeasi directie (catre Pili) pentru amandoua, si la un moment dat, drumul se desparte: stanga pentru Mouzaki si dreapta pentru Pili.


Mouzaki e o zona de referinta pentru catararea de dificultate in centrul Greciei. Sunt relativ putine trasee, insa stanca arata superb, traseele sunt lungi si sustinute, foarte frumoase.

Vorbim de aprox. 50 de trasee de angajament fizic cotate sever, pana in gradul 8c.
Faleza e recomandata in sezonul mai rece datorita expunerii la soare in timpul zilei.
Am intalnit aici un grup de climberi veseli si galagiosi, care catarau dimineata la Pili, unde e umbra toata ziua, iar dupa ora 14:00 catarau la Mouzaki.



In a doua zi de catarat langa Meteora, am mers la Pili. E una din cele mai frumoase faleze vazute de mine, te minunezi cum natura poate sa creeze asa ceva.
E plin de coloane, forme ciudate; in plus, zona e foarte fain amenajata, asa cum se poate vedea si in poza de mai jos.



Este o zona noua, in continua dezvoltare. Sunt aproximativ 80 trasee de toate facturile, majoritatea intre 7a...7c+.
Eu am catarat doua trasee superbe, cele mai frumoase pe care m-am dat pana acum: 6a+ si 6c+ (avea un pas foarte greu pentru mine, dar aproape de top).


Cum am mentionat si mai sus, zona este umbrita vara, avand expunere nordica.
La faleza este si topo-ul cu toate traseele. Te poti relaxa pe o cojmelie foarte dragutza, care are si o mini bucatarie, in sensul ca alti climberi care au fost acolo, au lasat chestii gen: ulei de masline, sare, condimente, oale, Amaretto.
Mai sunt si cateva felinare atarnate, un leagan, arata super super dragut.

 

vineri, 16 octombrie 2009

Turneu in Grecia - Zakynthos



Din punctul meu de vedere, Zakynthos a fost varful excursiei. Mi-a placut si Meteora, dar eu vroiam soare, mare si balaceala. Nu ma asteptam sa intru in mare in octombrie, nu in Grecia, dar uite ca am avut noroc. Se spune ca cea mai pozata plaja din Grecia e Navaggio. Plaja este situata in nordul insulei Zakynthos.

Dintre insulele Ionice (Corfu, Ithaca, Kefalonia, Kythira, Lefkada, Zakynthos) Zakynthos este cea mai sudica si a treia ca marime. Este situata la 300 km vest de Atena, iar in ultimii ani a devenit o destinatie destul de populara printre romani. Noi am ajuns in Zakynthos cu masina, luand bacul din Killini. Pentru un drum, biletul este 8 euro de persoana plus 35 euro masina, iar calatoria pe mare dureaza o ora.



Zakynthos este orasul principal, insa noi am ales sa stam in Laganas, deoarece era plin de locuri de cazare, baruri, taverne. Ne-am cazat la niste studios pe malul marii, pentru care am platit 30 euro camera dubla si 20 euro cea single. Cazare decenta, cu baie si mini bucatarie la camera.

Am fost cu totii de acord ca grecii stiu sa se vanda. Un exemplu: in prima taverna la care ne-am oprit, pe langa faptul ca am mancat foarte bine, chelnerii au fost foarte draguti, ne-au ajutat in alegerea meniului, au glumit cu noi, au fost numai zambet. In plus, era program de dansuri grecesti. Ma gandeam ca oamenii aia danseaza toata ziua, ar putea sa fie plictisiti si fara chef, dar nu...invitau lumea la dans, topaiau de mama focului...



In Zakynthos gasesti peste proaspat si fructe de mare mai peste tot. Cu supele si ciorbele stau mai prost, grecii nu prea se omoara dupa ele. Preturile sunt decente, in medie am platit cam 15-20 euro de om pentru o masa.

In prima seara ne-am oprit intr-un bar plin de englezoaice puse pe distractie, ametite bine si sumar imbracate. Dupa afirmatia asta cred ca unii dintre voi or sa se gandeasca serios sa mearga in Zakynthos. Oricum, era extra season si totusi barurile erau populate; cred ca in full season, distractia e si mai si. A doua zi, baietii s-au trezit cu gandul ca n-or sa mai bea niciodata. Right.

Am facut un tur al insulei cu masina. Din Laganas, cel mai indepartat oras era la aprox. 35 km, asadar insula nu e foarte mare. Am remarcat ca desi insula primeste probabil milioane de turisti anual, are inca plaje si peisaje salbatice, are multa, foarte multa verdeata, iar oamenii sunt foarte draguti, parca nu sunt chititi sa scoata bani de la turisti. Sau macar nu lasa sa se vada asta, ceea ce conteaza enorm.

Vroiam sa luam barca sa vedem Navaggio sau Blue Caves, sau sa mergem pe Insula Testoaselor. Fiind extra season, trebuia sa se umple barca pentru Navaggio sau sa platim 200 euro de om. Am dat skip. Dar am mers la alte plaje, unde am facut si baie. Pentru opt euro de persoana, am luat barca pentru Blue Caves, care isi iau numele de la apa incredibil de albastra.



Pe drumul de masina am oprit la un moment dat intr-un loc unde era o priveliste foarte faina. Fix acolo era o baraca, de unde puteai lua cate ceva de rontait. M-a impresionat doamna care servea: era foarte meticuloasa, a facut un fresh de portocale cu mare grija, a preparat un sandwish delicios, ne-a dat servetele, ne-a zambit, ne-a oferit indicatii pentru gasirea unei plaje. Grecii sunt minunati!
In alta zi, am mers pe Insula Testoaselor. Excursia trebuia sa dureze doua ore, insa "capitanul", foarte simpatic de altfel, ne-a intrebat: "Are cineva vreo sedinta importanta, sau intalnire peste doua ore? Nuuuuu. Deci? Ne intoarcem in trei ore? Hai patru". Lumea a aplaudat. Rezultatul? Inca o serie de turisti multumiti.



Atunci cand am dat 15 euro de om pentru excursie, ni s-a promis ca daca nu vedem testoase, ni se returneaza banii...asa scria pe afisul de prezentare. Ei bine, am vazut testoase. Foarte mari, "sexy", ca sa citez din ghidul nostru, in apa incredibil de limpede. In golful Laganas, guvernul grec a creat Parcul National Marin pentru a proteja speciile rare de testoase Caretta.

Pe Insula Testoaselor am facut baie si plaja. In apa m-am simtit ca intr-un acvariu, eram inconjurata de pesti care puteau fi usor observati deoarece apa e incredibil de limpede.



Am intrat cu barca si in interiorul unor grote cu acces doar de pe mare. E incredibil ce forme poate crea natura. Unele grote aveau si plaja; m-as fi balacit si eu un pic dar cand am auzit ca apa are cam 5 metri adancime, am zis pas.

Am vazut ca se organizeaza excursii de o zi, pentru 20 euro de om, cu plecare la 9 dimineata, care atingeau punctele importante de pe insula (Navaggio, Blue Caves, Turtle Island, plus cateva puncte de interes de pe insula), insa noi nu am vrut sa pierdem o zi intreaga, am vrut sa ne facem singuri programul. De mentionat ca de aici se mai organizau excursii si pe insula Kefalonia.
Am intalnit o romanca tare simpatica intr-un magazin din Laganas. A facut poze cu noi, ne-a intrebat ce mai e prin tara, ne-a facut mici cadouri.



Cand ne plimbam prin statiune, a venit la noi o tanti care ne invita la ea in bar. Avea o oferta speciala: orice bautura (cocktail, pahar de vin, etc) costa 2 euro. Nu prea mai erau turisti si era o incercare de a mai face un ban. Am acceptat invitatia. Inauntru era karaoke, iar atmosfera era destul de draguta. Un tanar care parea gay invita lumea sa cante, incerca sa faca atmosfera si se unduia dubios.

Probabil m-as fi plictisit daca am fi ramas mai mult timp in Zakynthos, dar pentru cateva zile e o alegere inspirata.

luni, 27 iulie 2009

Vacanta in Spania - Marbella, Torremolinos, Malaga, etc



Dupa cum spuneam mai devreme, in excursia in Spania ne-am plimbat destul de mult. Am dormit in El Chorro, insa am mers si in Malaga, Marbella si Torremolinos, Alora, Linea, Tarifa, Tanger (Maroc), Gibraltar (UK).

Malaga difera destul de mult de Barcelona, ca de altfel tot sudul Spaniei, fata de nord. În secolul al VIII-lea, Spania a fost cucerită de mauri, amprenta lasata de acestia fiind vizibila la tot pasul. Ca si mancare, mai toate restaurantele servesc tapas (aperitive, in jur de 2 euro portia) si paella.

In Malaga s-au nascut Pablo Picasso si Antonio Banderas.



In Malaga se poate merge si la plaja, insa mai indicat e sa mergeti in statiuni. Marbella se afla la 59 km de Malaga, iar Torremolinos la numai 17 km.

Marbella si Torremolinos sunt doua dintre cele mai vizitate statiuni din Costa del Sol. Ambele au plaje intinse, sunt pline de hoteluri si baruri.



La sfarsitul lui septembrie apa era cam rece pentru gustul meu. Credeam ca e de vina perioada, insa o colega a mers in plin sezon si mi-a spus acelasi lucru.

Ca si diferenta, noua ni s-a parut Marbella mai potrivita pentru familii cu copii, iar Torremolinos mai potrivita pentru tineri.



In Marbella, pe langa plaja si distractiile de pe plaja, am avut surpriza sa descoperim ca si orasul in sine e foarte frumos. Strazile inguste si in panta, restaurantele cu specific spaniol, terasele cu tapas, magazinele cu suveniruri, toate dau un farmec aparte orasului.



Am vrut neaparat sa ajungem in Tanger. Ne-am zis ca o pauza de doua zile de catarat ne-ar prinde bine, asa ca am mers 160 km pana in Tarifa. De la Tarifa, se ia ferry-ul pana in Tanger, si gata, esti in Maroc.

Am luat biletul de ferry si am avut vreo ora de asteptat. Asa ca am ajuns pe plaja in Tarifa. Am avut o surpriza foarte placuta: nisipul e incredibil de fin, plaja imensa si...goala!

Era cu siguranta cea mai faina plaja unde fusesem pana atunci. M-am documentat si am inteles ca cel mai fin nisip din Europa se gaseste la Cadiz, la 100 km nord de Tarifa.



La Tarifa se poate face si boulder; noi nu am apucat sa mergem, insa am vazut dealuri intregi pline de bolovani.

De mentionat ca aici faci baie in ocean, si apa e foarte rece, dar incredibil de limpede.

Biletul de ferry intre Tarifa - Tanger (Maroc) a costat in jur de 45 euro/om iar calatoria in sine dureaza 35 minute.



Desi imi dau seama ca am vazut o parte foarte mica din Maroc, pot spune ca mi-am facut o oarecare impresie. Oamenii sunt foarte saraci si incearca prin toate mijloacele sa scoata bani de la turisti.
Sunt foarte insistenti, atat de insistenti ca parca nu te mai simti in siguranta.
E o lume complet diferita, si ma refer aici la arhitectura, la cum sunt oamenii imbracati si cum se comporta, la mancare, la tot.
Eram chititi pe mancare, sa incercam ceva nou, insa cand am vazut niste carne stand in soare, la 40 grade, cu muste pe ea, ne-a trecut brusc pofta de mancare.
Noi am stat aici doar cateva ore, si ce sa zic...e o experienta.
In alta zi de pauza am mers in Gibraltar. Dupa ce maurii sunt infranti de catre spanioli in secolul XV, o colonie evreiasca e infiintata pentru scurt timp pe Stanca, fiind apoi completata cu populatie spaniola si catalana. Ulterior, Gibraltarul este cedat Marii Britanii, lucru disputat si astazi de catre guvernul spaniol.



Noi am venit aici datorita macacilor de Gibraltar, singura populatie de maimute salbatice din Europa. Originea lor e incerta (nu se stie daca au fost adusi de mauri sau sunt o ramasita a unei populatii mai vechi) dar sunt prietenosi si obisnuiti cu oamenii. Un mit din partea locului spune ca englezii nu vor fi izgoniti din Gibraltar atata vreme cat mai exista maimute pe Stanca.
Monedele acceptate sunt lira sterlina si lira din Gibraltar, cu valoare egala cu lira sterlina englezeasca, insa unele institutii au inceput sa accepte si euro.



In Gibraltar se vorbeste engleza, ca limba oficiala. Am mancat intr-un pub cu muzica live, unde canta o tipa care semana la voce cu Amy Winehouse.
Localnicii sunt foarte draguti si dornici sa faca bani de pe urma turistilor.
Ca mai toate statele mici, Gibraltarul prospera datorita turismului si serviciilor financiare. Multe banci si corporatii isi au sediul in Gibraltar datorita regimului fiscal avantajos. Pe langa macaci,
trebuie mentionat ca peisajul este spectaculos, iar plajele, insorite.



Dupa ce am cautat cazare in Gibraltar si nu am gasit decat un hostel la 100 euro/noapte, ne-am decis sa trecem granita in Spania si sa cautam acolo.
Asa am ajuns in Linea, o statiune de care nu auzisem pana atunci. Am gasit aici cazare la hotel 3 stele, cu mic dejun, pe plaja, cu 50 euro camera dubla.

De pe plaja din Linea se observa stanga din Gibraltar.

 

vineri, 24 iulie 2009

Vacanta in Spania - Sep, Oct 2008 - episodul Milano si El Chorro

Motivul pentru care am inceput sa scriu, e ca ... uit. N-a trecut nici un an de la vacanta in Spania, si fac ceva eforturi sa-mi amintesc detalii.

Destinatia principala a fost El Chorro, la aprox. 50 km de Malaga. Am luat avionul si am optat la dus pentru escala in Milano, "ca sa mai vedem ceva".

Nu pot sa spun ca ne-a placut la nebunie Milano, e un oras unde e ok sa stai o zi, doua daca ai drum pe acolo. Domul e impresionant, mi-a amintit cumva de Notre-Dame ca si complexitate.

De mentionat ca aici am mancat cea mai buna pizza ever, desi se spune ca in Italia pizza nu e buna (lucru confirmat in Venetia si Roma, unde pizza a fost aproape nemancabila).


Orasul vechi e simpatic, dar nu are o suprafata atat de mare; in jurul Domului sunt case vechi, cochete. E plin de magazine si daca sunteti pusi pe shopping, e o idee buna sa veniti la Milano.
Preturile la terase cresc cu cat te apropii de Dom. La o terasa o pizza era 10 euro, iar o bere de 1 litru ... 16 euro!




La El Chorro, pe langa catarat, ne-am luat inima-n dinti si am mers pe Camino del Rey. Am mai ajuns la Malaga de vreo 3 ori si in statiunile Torremolinos si Marbela la plaja. Si ca sa nu zicem ca nu am vazut tot, cu masina inchiriata am mers si in ... Gibraltar (UK), Tarifa (Spania) si Tanger (Maroc).



Cum ne-am dat jos din avion, am inchiriat din aeroport o masina. Pentru un Ford Focus am platit 160 euro pentru doua saptamani. Sunt multe locuri de vazut in afara de El Chorro, asa ca fara masina ar fi fost imposibil sa vedem tot.

Ne-am cazat in El Chorro, la Finca La Campana. E o pensiune incantatoare; in principiu, aici vin climberi, lumea socializeaza, atmosfera e relaxanta.
Pensiunea e destul de mare si ofera mai multe posibilitati de cazare: cort, camere private cu baie la camera sau baie comuna sau chiar camere de mai multi oameni, cu paturi suprapuse.


Noi am optat pentru o camera de 2 oameni, pe care am dat 29 euro/noapte.

La Finca de Campana exista o bucatarie mare unde lumea gateste, se face share pe mancare, ca in camin.

Pe langa climbing, in zona se practica diverse sporturi; unii oameni vin aici pur si simplu pentru relaxare.

La capitolul catarat, noi am mers aproape exclusiv la Desplomilandia. Stanca e de poza, colorata foarte artistic, cu portocaliu si gri. De aici se vede un lac, iar zona e superba si pentru cineva care nu catara.

La sectoarele frecventate (Poema de Roca, Makinodromo), stanca e foarte lustruita.


Zona e foarte cunoscuta printre climberi: aici sunt in jur de 800 de trasee, iar datorita amplasarii in sudul Spaniei, se poate catara si iarna.

Nu ma apuc sa scriu mai mult la capitolul catarat, detalii la Ioni :)



Camino del Rey ("Trecătoarea regilor") era acolo, asa ca n-o puteam rata. Construită în 1901, în Spania, şi având iniţial destinaţia de cale de acces între două cascade pentru muncitorii din zonă, "El Camino Del Rey" a devenit destinaţia favorită pentru iubitorii de senzaţii tari.




Construcţia pasului a fost finalizata in 1905, iar in 1921, regele Alfonso al XIII-lea a traversat-o pentru a participa la inaugurarea barajului „Conde del Guadalhorce”.
Au trecut multi ani de cand nu s-a mai efectuat nici o lucrare de intretinere a pasului, astfel ca acesta a ajuns intr-o stare deplorabila, reprezentand un real pericol pentru cei care s-ar încumeta sa traverseze la o inaltime de peste 200 de metri deasupra raului. În plus, nu mai există nicio bara de sustinere, iar portiuni intregi din pasarela au disparut complet.



Dupa decesul a patru persoane în doua accidente care au avut loc în 1999 şi 2000, autoritatile locale au decis sa interzica accesul în trecatoare. Dupa cum se vede si in poze, eram destul de echipati, dar si asa, exista un risc.
De mentionat ca si pe Camino del Rey sunt trasee de catarat. Ce sa zic, e o senzatie numai sa treci pe acolo, dar sa te mai si cateri...